Маслинки

Амфиса
Амфиса маслинки се маслинки со одличен квалитет раснати во Амфиса,Централна Грција во близина на историскиот Делфи.
Амфиса маслинките имаат статус на заштитено потекло и се исто така добри за екстракција на маслиново масло.Насадите со маслинки во Амфиса кои содржат 1.200.000 дрва со маслинки се дел од заштитените природни области.
 
 
Зелените маслинки
Зелените маслинки се избрани ,собрани со рака од карактеристичниот вид на маслинки од Халкидики-зелени маслинки од Северна Грција.Тие се округли и полни со карактеристичен  вкус.
Можат да се јадат самостојно kako аперитив или да бидат послужени во класичната Грчка салата.
 
 
Каламата
Каламата маслинките доаѓаат од познатиот Каламата регион од Грција.Заоблени, полни,месести и со пријатен мирис и вкус.
Тие имаат природна црно-кафеава боја и мала мекост во текстурата kako што растат и созреваат на дрвото.Бојата на Каламата не е еднолична поради природниот процес и зависи од која страна на дрвото растат и нивната изложеност на  сончевите зраци.Оние што се изложени на сонце повеќе се со потемна боја.
 Овој вид на маслинки можат да бидат послужени цели,без семка или на половина,послужени сами како мезе или аперитив ,послужени во салати особено во класичната Грчка салата,за многумина се највкусните маслинки.
 
 
 

°C

Gevgelija

humidity:%
  YWeather by enter-logic-seo.gr

Маслинки